Google gaat in de aanval op Facebook. De internetgigant heeft namelijk haar langverwachte sociale-netwerkdienst Google+ gelanceerd. Google+ verkeert momenteel nog in een betafase, zoals we die ook kennen van Gmail zo'n 7 jaar geleden. Inschrijven is dus niet voor iedereen mogelijk, maar via dit artikel wil ik je toch alvast een idee geven van de mogelijkheden die Google+ ons straks gaat bieden.
Google+ heeft veel weg van andere sociale netwerken, maar doet ons geloven met het materiaal dat naar buiten is gekomen, dat het net iets beter is dan de rest. We beginnen hier met de basis. Als gebruiker kun je natuurlijk een profiel aanmaken, waarbij het mogelijk is om je status aan te passen, updates door te geven en foto's en video's te plaatsen. Het is uiteraard, net als bij huidige sociale netwerken, ook mogelijk om deze updates van je vrienden te bekijken zoals ook het geval is bij Twitter en Facebook.
Circles
Google's troef is het gebruik van zogeheten 'circles'. Circles zijn vriendengroepen die je kunt aanmaken, waardoor het delen van informatie makkelijker en realistischer moet worden. Je kunt hiermee eenvoudig bepalen welke informatie, foto's en video's je deelt met je stapvrienden, je familie of bijvoorbeeld collega's. Het drag-and-dropsysteem wat hiervoor wordt gebruikt moet het beheren en creeëren hiervan gemakkelijk maken.
Na het aanmaken van een circle (vriendengroep) kun je je vrienden, door ze te selecteren met je muis, eenvoudig naar een circle toe slepen. De circle is op dit moment gevuld met bijvoorbeeld je ouders, neven, nichten broers.. Je familie dus. Je andere groep is gevuld met sportvrienden en/of collega's.
Tijdens, voor en/of na het aanmaken van een fotoalbum en het vullen hiervan, kun je aangeven welke groep(en) de inhoud mag zien. Je beschamende foto's van het sportweekend belanden op deze manier niet in de updates van je familie. Ook je update over dat je totaal geen zin hebt in je werk, kun je op deze manier handig afsluiten voor je werkgever, omdat je groep met collega's deze update niet mag zien.
Hangouts
Google probeert met het gebruik van hangouts videogesprekken te creëren tussen vrienden/gebruikers. Je kunt je "beschikbaar stellen" voor een hangout, waarna direct videogesprekken gestart kunnen worden met je vrienden. Andere vrienden/gebruikers die ook beschikbaar zijn, kunnen bijgevoegd worden in deze grote groepschat. Het gebruik kunnen maken van je webcam en de mogelijkheid hebben om via dit netwerk elkaar te zien moet het gebruik hiervan stimuleren. Hangout kan in deze dus letterlijk vertaald worden naar een soort "online hangplek".
Huddle
Huddle is te vergelijken met de chat op Facebook, maar dan beter. De gebruiker van een smartphone kent vast de (redelijk) nieuwe groepschat functie van WhatsApp. Je kunt eenvoudig met vrienden een avondje weg plannen, waarbij iedereen direct op de hoogte is via de sms'jes. Zo werkt Huddle ook.
Je kunt per cirkel een groepschat opstarten via de website, maar ook via de mobiele app's op je telefoon. Dit werkt voor Android, iPhone, etc.. De functie om groepschatten te starten ontbreekt in Facebook dus dit pakt Google+ dus goed op. Bekijk ter verduidelijking de video onderin dit artikel.
Sparks
Als laatste punt komen we terecht bij Sparks. Sparks is een zoeksysteem met de achterliggende gedachte om interesses op te zoeken en te delen. Hierbij worden resultaten onder andere getoond in de vorm van blogs, video's en foto's. Door het gebruik van de nieuwe +1 functie die steeds meer op websites te zien zijn en ook gebruikt zullen worden in de netwerksite, zijn de interesses die jij hebt eenvoudiger terug te vinden. Voor jezelf, maar ook voor je vrienden.
Rondleiding
Google+ bevindt zich momenteel dus nog in een testfase. Jij en ik kunnen ons hier momenteel nog niet voor inschrijven. Wel kun je op de hoogte gehouden worden van wanneer deze mogelijkheid er weer is of kun je een rondleiding nemen door de mogelijkheden van Google+, bekijk deze rondleiding hier.