Vijf minuten voor aanvangstijd stap ik binnen in een bijna lege zaal waar de presentatie ‘WP-CLI for beginners’ zal plaatsvinden. Op zich ben ik niet verbaasd want, eerlijk is eerlijk, CLI (oftewel Command Line Interface) is niet het meest sexy onderwerp. Toch is het een van de meest krachtige tools om te gebruiken in webdevelopment. Althans, daar ben ik van overtuigd. Tijd om er achter te komen of dit echt het geval is met de talk over WP-CLI voor beginners.
De spreker, Marcos Schratzenstaller, duikt direct diep in de materie. Het begint met, hoe zou het ook anders, de installatie van WP-CLI. Ook de installatie verloopt via een CLI. Volgens Marcos zijn het zeer simpele stappen en hij is er van overtuigd dat het zeer eenvoudig te installeren is. Je kunt duidelijk merken dat WP-CLI een favoriete tool voor hem is. Nadat de installatie compleet is, kun je de tool overal gebruiken vanaf je favoriete CLI programma. Nog een voordeel: WP-CLI draait op PHP. Het is dus te gebruiken op elk systeem dat PHP heeft geïnstalleerd. Ongeacht of dit Windows, Mac of Linux is.
WP-CLI - Het Zwitsers zakmes voor Wordpress developersWat is eigenlijk het voordeel van deze tool?
Het maakt standaard taken binnen Wordpress nog simpeler dan ze eigenlijk al zijn. Het grote voordeel van WP-CLI is dat je niet meer hoeft in te loggen in Wordpress om taken gedaan te krijgen. Zo kun je, met een simpele commando, al je plugins in één keer updaten: wp plugins update —all
Meer is het niet, één simpele regel om alle plugins van je website te updaten. Maar dit is eigenlijk het begin, want Marcos laat op zijn slides de ene na andere commando zien. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een lijst te generen van alle plugins die geïnstalleerd zijn, of een lijst van alle geïnstalleerde plugins waar een update beschikbaar van is:
wp plugin list wp plugin list —update=available
Het voordeel hiervan is, is dat je dus niet toegang hoeft te hebben tot de admin omgeving. In het extreme geval waarbij een plugin er voor zorgt dat je niet meer kunt inloggen, kun je aan de hand van WP-CLI deze plugin deactiveren of zelfs verwijderen.
Al deze functies voor plugins (het installeren, activeren, verwijderen, updaten etc) zijn ook beschikbaar voor thema’s. Ook hierin kun je gemakkelijker thema’s beheren. Maar eigenlijk is dit slechts een heel erg klein gedeelte van wat WP-CLI kan. Wanneer je kijkt naar alle mogelijkheden, begint het echt op een Zwitsers zakmes te lijken. Het bevat een scala aan mogelijkheden om het beheren van je website makkelijker te maken.
Een voorbeeld wat Marcos geeft, is hoe makkelijk het is om een nieuwe Wordpress installatie op te zetten.
wp core download wp core install —url=mijnwebsite.nl —title=Titel van mijn website —admin-user=gebruikersnaam —admin_email=email@adres.nl
De bekende 5 minuten installatie van Wordpress is opeens een stuk korter en gemakkelijker geworden. Zo hoef je niet Wordpress zelf te downloaden en te uploaden naar de server. En ook de installatie wordt automatisch, mits je de juiste paramaters meegeeft, voor je uitgevoerd. Daarna heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid om de taal in te stellen in Wordpress met:
wp core language activate nl_NL
Als laatste ook de mogelijkheid om Wordpress te updaten:
wp core update
Eigenlijk kan ik door blijven schrijven over alle mogelijkheden die WP-CLI biedt. Ik wil daarom afsluiten met een aantal van mijn favoriete mogelijkheden.
Thumbnails hergenereren: wp media regenerate
Database exporteren: wp db export
Cache verversen: wp cache flush
URLs vervangen in de database (handig wanneer je een website verhuisd!):
wp search-replace http://oudedomein.nl http://nieuwdomein.nl --skip-columns=guid
(Nog niet helemaal overtuigd van deze methode? Voeg dan —dry-run toe aan je commando’s. De veranderingen worden dan niet uitgevoerd, maar je krijgt wel een lijst van alle veranderingen. Een ander alternatief is —export=database.sql waarbij de aangepaste database naar een bestand wordt geschreven).
Zelf nieuwsgierig geworden? Bekijk alle mogelijkheden op WP-CLI.org