Cultivating happy teams, for better business
Brain Krogsgard (WordPress Developer & Web Designer) vraagt een panel van experts die eigenaar zijn van grote, leidende Wordpress organisaties wat nodig is om een ‘happy team’ te creëren. Het panel bestaat uit Alexander Frison van Insyde, Ilona Filipi van Moove, Magne Ilsaas van Dekode en Matt Johnson van Alley interactive. Ze geven hun visie over hoe je een zo perfect mogelijke werkomgeving creëert. Dit doen ze aan de hand van onderwerpen als werken op afstand, salaris, management feedback en persoonlijke groei binnen het bedrijf.
Het individu binnen het team
Wanneer weet je als organisatie of je een win-win situatie gecreëerd hebt met personeel dat je de afgelopen tijd hebt aangenomen? Het verschilt natuurlijk per werknemer wanneer blijkt of hij of zij geschikt is voor de organisatie. De insteek van deze werkgevers is dan ook om hun personeel zo lang mogelijk te behouden. Door met bonussen te gaan werken, kan men snel nagaan of iemand een goede contributie is voor het bedrijf. Het is belangrijk dat een werknemer als individu goed presteert, maar het is minstens zo belangrijk als hij ook binnen een team presteert en past. Als gepassioneerd team met open communicatie is in de meeste gevallen een teken van een team weinig problemen kent.
Wat kun jij doen om jouw team tevreden te houden
Alexander Frison van Insyde geeft aan dat het voor een bedrijf ook belangrijk is dat zij teruggeeft aan de WordPress community. Volgens Alexander moet Wordpress wereldwijd neergezet worden, zodat er meer mensen mee gaan werken. “De WordPress community helpt ons bedrijf groeien daarom is het belangrijk dat je informatie teruggeeft om deze community naar een hoger segment te helpen. Werknemers mogen te allen tijde naar dit soort evenementen (Wordcamp) om kennis op te doen en te delen. Dit draagt bij aan het geluk van de werknemers. Je kunt spreken van een win-win situatie”.
Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol bij het geluk van een werknemer. Naast het evenementenbezoek zijn er verschillende mogelijkheden die je als organisatie kunt bieden:
- -sporten
- -lunch
- -eigen uren kiezen (geen 9 tot 5)
- -goede projecten
- -open werkcultuur
Secundaire arbeidsvoorwaarden super belangrijk om te concurreren met corporate bedrijven die veel bijv. meer geld bieden. Salaris is belangrijk, maar werknemers snappen als de onderneming in opstartfase zit, dat het salaris dan niet gelijk marktconform kan zijn. Als de sfeer goed is en er worden grotere projecten binnengehaald, dan gaat het salaris uiteindelijk omhoog. Laat bij de opstart van je organisatie de salarissen dan ook dicht bij elkaar zitten, zodat je hier geen problemen mee krijgt.
Tot slot wordt er dieper ingegaan op de laatst genoemde secundaire arbeidsvoorwaarde ‘open’ werkcultuur. Matt Johnson: “Na de start van mijn eigen onderneming wilde ik af van dat strakke 9 tot 5 regime. Ik wilde mijn werknemers als het ware bevrijden van de tirannie van een kantoorbaan”. Deze cultuur brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee, maar dat is geen probleem bij Alley Interactive. “Bij een goede en open werkcultuur kunnen de werknemers verantwoordelijkheid krijgen als ze dat willen. Werknemers mogen altijd binnenstappen met vragen en iedereen heeft een gelijke stem. Ik wil absoluut niet als de grote baas gezien worden”. Als laatste advies geeft hij de eigenaren van een organisatie mee dat er minimaal twee keer per jaar een voortgangsgesprek moet plaatsvinden met het personeel. “Laat ze persoonlijke doelen opstellen en vraag hoe zij denken dat ze belangrijk kunnen zijn voor de organisatie”.