WordCamp 2016 - Connected WordPress

Door op | in Weblog

Vandaag is het zover: WordCamp 2016 in Wenen, Oostenrijk. Onze collega's sprongen vanochtend enthousiast in twee Uber taxi's op weg naar MuseumsQuartier. Daar aangekomen stonden er al lange rijen voor de registratie, maar gelukkig hadden we de kaarten gister al opgehaald. We konden dus direct doorlopen, ideaal!

We kwamen binnen in de centrale hal, waar diverse stands van de grotere WordPress plugin aanbieders te vinden waren. ManageWP, WooCommerce, WPML en ga zo maar door. Interessant om met de nodige partijen een gesprek aan te gaan en natuurlijk leuk om een dosis gadgets mee huiswaarts te nemen. Denk aan WooCommerce pennen, WPML iPhonehouders en fancy t-shirts.

Wat vind je in dit weblog van Tussendoor?

We gaan vandaag diverse blogs uitbrengen waarin een aantal sprekers aan bod komen. Zo vind je in deze blog Connected WordPress, maar scheven we ook over

WordCamp 2016 Wenen, OostenrijkWordCamp 2016 Wenen, Oostenrijk

Introductie

WordCamp wordt afgetrapt met een introductie door een van de organisatoren. WordCamp is begonnen en voor het eerst georganiseerd in 2013. Oorspronkelijk is de opzet geweest om de community samen te brengen, maar het is doorgegroeid naar het samen brengen van de wereld. Er zijn ondernemers, ontwikkelaars, providers en individuelen die samen komen. Bezoekers van WordCamp komen uit 68 landen die 70 sprekers bezoeken en gezamenlijk meer dan 100 talen spreken. Er wordt een dank uitgesproken aan Super Sponsors voor het mogelijk maken van WordCamp en daarbij wordt er een speciale dank uitgesproken aan Plesk, Jetpack en onze Nederlandse troef Yoast.

Connected WordPress (bijgewoond door Rick)

De eerste presentatie die we bijwonen is over Connected WordPress. Cary Pendergast, werkzaam bij Automatic, geeft ons een kijkje in waar WordPress naar toe gaat. Hij begint met een kleine terugblik op WordPress 4.4 en 4.5, waarin de UI centraal stond en het polijsten van de gebruikerservaring tijdens het beheren van hun site. Deze lijn wordt doorgetrokken naar WordPress 4.6, maar daar houdt het niet op.

Cary heeft een visie op het veiliger maken van WordPress en het internet in zijn geheel. Hij ziet dit voor zich, door het combineren en verbinden van alles WordPress sites, enigszins zoals Jetpack dit nu al doet. Door websites met elkaar te verbinden, kun je alle informatie die sites ontvangen, met elkaar uitwisselen. Doordat miljoenen sites op diverse manieren geïnfecteerd (proberen te) worden en worden gehackt, kun je deze data centraliseren en op die manier de veiligheid verbeteren.

Niet alleen de veiligheid is hier een punt van aandacht, maar ook het delen van informatie en kennis. Doordat je een vertrouwensnetwerk kunt bouwen, kun je informatie ontdekken en uitwisselen, die momenteel nog onmogelijk zijn. Stel dat Tussendoor.nl een aantal sites markeert als "vertrouwd" en ook die sites, andere sites weer vertrouwen. De achterliggende gedachte is dat de sites, die vertrouwd worden door sites, ook een beetje door mij vertrouwd worden (zie afbeelding). Het zou zomaar kunnen zijn dat bepaalde websites in landen geblokkeerd worden door een firewall, maar omdat ik die sites "via via" vertrouw, ik die data interessant kan vinden.

Vertrouwensnetwerk Connected WordPressVertrouwensnetwerk Connected WordPress

Hier is waar het netwerk van onderlinge vertrouwde sites van belang kan zijn. Deze kunnen namelijk onderling met elkaar communiceren en via een niet geblokkeerde route de informatie alsnog voor mij beschikbaar maken. Dit kan naast de informatie ook met updates van plugins of de WordPress core zelf. Stel dat in een specifiek land de WordPress.org site geblokkeerd is en het updaten van een site niet mogelijk is. Je zou dan via een vertrouwde site alsnog de ge-encrypte download binnen kunnen halen en uitvoeren. Dit zorgt uiteindelijk weer voor een veiligere webomgeving.

REST API

Cary haalt ook de REST API nog aan die door WordPress ingezet is en continu wordt uitgebreid. Via de REST API kunnen veiligheidsbedrijven aanhaken bij de al veilige core van WordPress en zorgen voor een nog veiligere omgeving. Cary haalt een WordPress firewall aan als voorbeeld. Omdat WordPress zelf al redelijk veilig is, maar plugins en thema's dit vaak teniet doen, kan een WordPress firewall, die wordt aangevulgd met data via de REST API, de veiligheid enorm vergroten.

Hacks.php & Rest API

Cary haalt aan dat een van de afgelopen grootste wijzigingen in WordPRess, het aanpassen van hacks.php is geweest naar de plugin repo. De nieuwe "grootste stap" in WordPress is de REST API. Dit is een toevoeging en uitbreiding in de manier waarop WordPress gebruikt kan worden als framework. WordPress plugins zorgen er al voor dat je WordPress kunt gebruiken zoals je wilt, maar het uitsluiten va bepaalde delen is hierin nog niet mogelijk. De REST API laat hier zijn toegevoegde waarde zien, waardoor je externe calls kunt inzetten en WordPress kunt gaan gebruiken zoals je zelf wilt.

Een goed voorbeeld van waar de REST API toe in staat is, is te lezen in onze blog over Calypso

Meer informatie over WordPress

Wil je meer informatie over WordPress en/of WordCamp? Of ben je op zoek naar een WordPress specialist die jou helpt? Tussendoor is jouw WordPress partner! Neem contact met ons op via telefoonnummer 058 - 711 0916, gebruik ons contactformulier of mail naar info@tussendoor.nl.